Tarta z jeżynami

Tarta z jeżynami
Tarta to mój sposób na szybkie ciacho do popołudniowej kawy. Jak nie mam wszystkich składników, to robię okrojoną wersję, na którą potrzebna jest tylko mąka, cukier i masło. Dzisiaj troszkę bardziej rozszerzona wersja. Tarta jest zapiekana z jabłkami, budyniem, a wierzch dekorują pyszne jeżyny prosto z ogródka. I ten smak...wszystko rozpływa się w ustach. Niby nic, a cieszy ;]

Zdjęcie - Tarta z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co potrzebujemy:

Ciasto
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe
  • 5 małych jabłek
  • budyń
  • mleko i cukier do budyniu
  • miseczka jeżyn
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego

1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, jajko, masło (w temperaturze pokojowej) i proszek do pieczenia. Wyrabiamy. Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środek formy możemy obciążyć, aby nie porobiły się górki z ciasta, ale nie jest to konieczne.

2. Jabłka kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, możemy wziąć ok 100 ml mleka mniej, aby budyń był bardziej gęsty. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wykładamy jabłka, posypujemy je cukrem waniliowym, wylewamy budyń, a wierzch dekorujemy jeżynami.
Wkładamy znów do piekarnika i zapiekamy około 25 minut.

Zdjęcie - Tarta z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów