Tarta z czekoladą i orzechami

Tarta z czekoladą i  orzechami

Smakiem jesieni obok jabłek, gruszek i śliwek są także orzechy. Na ten przepis zwróciłam uwagę już dawno ale czekałam na pierwszy dzień złotej, poskiej jesieni. Ciasto jest bardzo proste i  wspaniale smakuje. Zrobiłam bez sosu bo dla mnie było i tak wystarczająco słodkie ale z sosem jest na pewno jeszcze lepsze.

Zdjęcie - Tarta z czekoladą i  orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25g drobnego cukru
  • 175 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g orzechów laskowych
  • 170 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki na sos:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła

Mąkę z cukrem, odrobiną soli i masłem dobrze rozetrzeć dodać jajko, wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę i orzechy pokroić na drobne kawałki, dodać cukier i żółtka, wszystko dobrze połączyć. Formę do tart wysmarowaną tłuszczem, wyłożyć połową ciasta rozwałkowanego na 1/2 cm, następnie przełożyć farsz czekoladowo-orzechowy, dobrze wyrównać. Drugą połową ciasta przykryć wierzch farszu, dobrze dociskając do krawędzi. Nakłuć środek ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto pokroić w kostkę, posypać cukrem pudrem,  polać sosem czekoladowym /wszystkie składniki podgrzać , do rozpuszczenia cukru/ i słodką śmietanką.

Smacznego:)

Kategorie przepisów