Tarta z czekoladą i orzechami
Smakiem jesieni obok jabłek, gruszek i śliwek są także orzechy. Na ten przepis zwróciłam uwagę już dawno ale czekałam na pierwszy dzień złotej, poskiej jesieni. Ciasto jest bardzo proste i wspaniale smakuje. Zrobiłam bez sosu bo dla mnie było i tak wystarczająco słodkie ale z sosem jest na pewno jeszcze lepsze.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 25g drobnego cukru
- 175 g zimnego masła
- 1 jajko
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g orzechów laskowych
- 170 g cukru pudru
- 2 żółtka
Składniki na sos:
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
Mąkę z cukrem, odrobiną soli i masłem dobrze rozetrzeć dodać jajko, wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę i orzechy pokroić na drobne kawałki, dodać cukier i żółtka, wszystko dobrze połączyć. Formę do tart wysmarowaną tłuszczem, wyłożyć połową ciasta rozwałkowanego na 1/2 cm, następnie przełożyć farsz czekoladowo-orzechowy, dobrze wyrównać. Drugą połową ciasta przykryć wierzch farszu, dobrze dociskając do krawędzi. Nakłuć środek ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto pokroić w kostkę, posypać cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym /wszystkie składniki podgrzać , do rozpuszczenia cukru/ i słodką śmietanką.
Smacznego:)