Tarta z burakami

Pomysł na tę tartę przyszedł mi w trakcie gotowania wigilijnego barszczu. Ten, który przygotowuję, podaję czysty z uszkami. Buraki i pozostałe warzywa pieczołowicie odcedzam i do niedawna po prostu wyrzucałam. Jednak starając się od pewnego czasu produkować coraz mniej odpadów, znalazłam sposób na zagospodarowanie tych resztek. wystarczy je przesmażyć i dobrze doprawić, a świetnie sprawdzą się, jako nadzienie tarty. Niemniej jednak, gdybyś nie miał w planach gotowania barszczu, to poniżej podaję przepis z surowymi warzywami.

Zdjęcie - tarta z burakami - Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

tarta z warzywami korzeniowymi - składniki kruche ciasto do formy o średnicy 30 cm:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła + 1 łyżka do nasmarowania formy,
  • 1 żółtko,
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody

nadzienie:

  • 2-3 buraki,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 200 g fety

tarta z warzywami korzeniowymi - przepis:

Grzyby zalej niewielką ilością gorącej wody i odstaw na przynajmniej 30 minut. Składniki ciasta, bez wody, szybko posiekaj. Dodaj wodę, a następnie zagnieć w kulę. Włóż do lodówki na około 30 minut. Warzywa zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dodaj do nich odcedzone i pokrojone w paseczki grzyby. Całość podsmażaj do miękkości na oleju. Gdyby zaczynały się przypalać, podlewaj je wodą z moczenia grzybów. Farsz powinien być dość suchy, gdyby było za dużo płynu, należy go odparować. Dopraw go tymiankiem, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj roztrzepane jajko i 2/3 pokrojonej w kostkę fety. Ciasto rozwałkuj i wyłóż natłuszczoną formę do tart. Nakłuj gęsto widelcem i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wypełnij farszem upieczoną skorupę. Wierzch posyp pozostawioną 1/3 fety. Piecz 20-30 minut. podawaj gorące lub w temperaturze pokojowej.

Przepisy z tych kategorii

Filet z kurczaka w porach w sosie curry
2

Filet z kurczaka w porach w so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Marchew w sosie winegret
1

Marchew w sosie winegret

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Tarta z łososiem i porem
2

Tarta z łososiem i porem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Serowa tarta z pomidorami

Serowa tarta z pomidorami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta tutti frutti z kremem mascarpone

Tarta tutti frutti z kremem ma…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Tarta z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą
1

Tarta z kurczakiem curry, papr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tarta ze szparagami na cieście francuskim
1

Tarta ze szparagami na cieście…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami

Tarta z bakłażanem, pomidorem,…

Beti Beti
kruche babeczki