Tarta waniliowo-jogurtowa
Kruche ciasto:
.
1 jajko
100 g cukru pudru
150 g mąki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
.
.
Z podanych składników zarobić ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.
.
.
Masa waniliowo-serowa:
2 żółtka
100 g cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
2 kubeczki jogurtu naturalnego (Zott)
1 torebka budyniu waniliowego
60 ml oleju
.
.
Wszystkie składniki masy waniliowo-serowej krótko razem zmiksować.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
Masę wylać na ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180º C 40-50 min.
Po ostudzeniu ciasto udekorować pokrojonymi truskawkami i borówkami.
.
.
Do przybrania ciasta:
1 łyżeczka żelatyny
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
odrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
truskawki, borówki
Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
Rozpuścić w niej żelatynę i ostudzić.
Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją delikatnie na owoce rozłożone na cieście.