Tarta serowa z pomidorami
Smak sródziemnomorskiego sniadania ze słonecznymi pomidorami z trzema serami i aromatycznymi ziołami, podane na patelni, kojarzy mi się z porankiem w Kampanii.
Ta pyszna zapiekanka pojawia się częsciej na naszych stołach też jako pizza serowa.
Warto jednak spróbować w ciescie francuskim, zdecydowanie lepsze i szybsze w przygotowaniu.
Tarta serowa z pomidorami to proste i smaczne danie do przygotowania w piekarniku i podana na obiad, sniadanie i też jako przystawka do zimnego piwa.
Składniki na tartę serową z pomidorami:
1 opakowanie ciasta francuskiego
120 g sera żółtego /np. gouda, cheddar, parmezan.../
120 g sera plesniowego blue lub gorgonzoli
150 g mozzarelli
2-3 dojrzałe srednie pomidory na gałązkach
listki swieżej bazylii
gałązki swieżego oregano
sól, pieprz do smaku
Jak przygotować tartę serową z pomidorami?
Ciasto francuskie lekkie rozwałkować, wyłożyć prostokątną formę do tarty /20x30 cm/, spód nakłuć widelcem.
Ser żółty i mozzarellę zetrzeć na tarce, wymieszać z solą, pieprzem i pociętymi listkami bazylii.
Wyłożyć na ciescie i dodać plasterki sera blue lub gorgonzoli, zachowując odstęp 2 cm od krawędzi ciasta.
Na wierzchu rozłożyć plastry pomidorów.
Posypać solą i pieprzem i startym parmezanem, dodać gałązki oregano.
Piec w 200'C przez 20-25 minut lub do zarumieniania.
Tarta serowa z pomidorami jest przepyszna na gorąco, polecam na przekąskę.
Smacznego !