Tarta Quiche Lorraine z porem i boczkiem

Tarta Quiche Lorraine z porem i boczkiem

Wytrawna tarta znana pod nazwą Quiche Lorraine lub określana jako placek lotaryński. Tarta z kruchego ciasta wypełniona karmelizowanym, chrupiącym boczkiem krojonym w słupki oraz duszonymi krążkami pora. Kremowy sos na bazie słodkiej śmietanki 36 % z ciągnącym się serem. Całe danie to kwintesencja dobrego gustu i wykwintnego smaku, jak na francuskie przepisy kulinarne przystało.

Zdjęcie - Tarta Quiche Lorraine z porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta Quiche Lorraine z porem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Główne
Kuchnia: Francuska
Trudność: Średnie
Ilość: 4 porcji
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 40 min.
Kalorie: 330 kcal

Francuska tarta na kruchym spodzie wypełniona duszonym porem i karmelizowanym boczkiem. Wytrawna kremowa tarta quiche.

Składniki:
  • KRUCHY SPÓD
  • 120 g schłodzonego masła

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 żółtko jaja kurzego

  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 1/3 łyżeczki soli morskiej

  • FARSZ TARTY
  • 3 pory – tylko biała i jasnozielona część

  • 150 g boczku parzonego dobrej jakości

  • 200 g słodkiej śmietanki 36 % (lub ewentualnie kremówkę 30m %)

  • 2 jajka z chowu ściółkowego

  • 50 g tartego parmezanu lub grana padano

  • 50 g tartej żółtej mozzarelli

  • sól morska i zmielony pieprz


Sposób przygotowania:
  • KRUCHY SPÓD
  • Schłodzone, twarde masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, żółtko, kwaśną śmietanę i sól, po czym zagnieć dłońmi jednolite kruche ciasto.
  • Ciasto przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 24 centymetów. Rozłóż starannie i równomiernie na spodzie oraz brzegach foremki. Podziurkuj widelcem, wstaw do lodówki na 20 minut by zastygło.
  • Schłodzony spód tarty wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (grzanie góra, dół) i zapiecz przez 15 minut. W trakcie pieczenia spodu quiche, przygotuj farsz tarty.
  • WNĘTRZE QUICHE
  • Boczek pokrój w drobne słupki, łodygi pora w cienkie krążki (użyj jedynie białej i jasnozielonej części łodygi, są najdelikatniejsze. Na patelnię przełóż początkowo sam krojony boczek, skarmelizuj aż się wytopi i zarumieni. Następnie dodaj pora i duś całość 3 minuty aż por zmięknie i zmniejszy objętość. Tą część farszu zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
  • W osobnym naczyniu umieść słodką śmietankę, wbij całe jajka, posól i popieprz. Mieszaninę rozbełtaj rózgą kuchenną do pozbycia glutów białek i ujednolicenia.
  • Podpieczony spód tarty wyjmij z piekarnika. Do środka wlej śmietankowo jajeczną masę, dodaj podsmażony boczek z porem oraz tarte sery – parmezan i mozzarellę. Quiche włóż z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 30 minut w 180 stopniach.

Kategorie przepisów