Tarta Quiche Lorraine z porem i boczkiem
Wytrawna tarta znana pod nazwą Quiche Lorraine lub określana jako placek lotaryński. Tarta z kruchego ciasta wypełniona karmelizowanym, chrupiącym boczkiem krojonym w słupki oraz duszonymi krążkami pora. Kremowy sos na bazie słodkiej śmietanki 36 % z ciągnącym się serem. Całe danie to kwintesencja dobrego gustu i wykwintnego smaku, jak na francuskie przepisy kulinarne przystało.
Danie: Główne
Kuchnia: Francuska
Trudność: Średnie
Ilość: 4 porcji
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 40 min.
Kalorie: 330 kcal
Francuska tarta na kruchym spodzie wypełniona duszonym porem i karmelizowanym boczkiem. Wytrawna kremowa tarta quiche.
Składniki:- KRUCHY SPÓD
120 g schłodzonego masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko jaja kurzego
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18 %
1/3 łyżeczki soli morskiej
- FARSZ TARTY
3 pory – tylko biała i jasnozielona część
150 g boczku parzonego dobrej jakości
200 g słodkiej śmietanki 36 % (lub ewentualnie kremówkę 30m %)
2 jajka z chowu ściółkowego
50 g tartego parmezanu lub grana padano
50 g tartej żółtej mozzarelli
sól morska i zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- KRUCHY SPÓD
- Schłodzone, twarde masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, żółtko, kwaśną śmietanę i sól, po czym zagnieć dłońmi jednolite kruche ciasto.
- Ciasto przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 24 centymetów. Rozłóż starannie i równomiernie na spodzie oraz brzegach foremki. Podziurkuj widelcem, wstaw do lodówki na 20 minut by zastygło.
- Schłodzony spód tarty wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (grzanie góra, dół) i zapiecz przez 15 minut. W trakcie pieczenia spodu quiche, przygotuj farsz tarty.
- WNĘTRZE QUICHE
- Boczek pokrój w drobne słupki, łodygi pora w cienkie krążki (użyj jedynie białej i jasnozielonej części łodygi, są najdelikatniejsze. Na patelnię przełóż początkowo sam krojony boczek, skarmelizuj aż się wytopi i zarumieni. Następnie dodaj pora i duś całość 3 minuty aż por zmięknie i zmniejszy objętość. Tą część farszu zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
- W osobnym naczyniu umieść słodką śmietankę, wbij całe jajka, posól i popieprz. Mieszaninę rozbełtaj rózgą kuchenną do pozbycia glutów białek i ujednolicenia.
- Podpieczony spód tarty wyjmij z piekarnika. Do środka wlej śmietankowo jajeczną masę, dodaj podsmażony boczek z porem oraz tarte sery – parmezan i mozzarellę. Quiche włóż z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 30 minut w 180 stopniach.