Tarta limonkowa
Tarta limonkowa, to ciasto o specyficznym smaku z kwaśną nutą i nie sposób nie podać ją ze słodką bezą lub bitą smietaną, zawsze złagodzi kwasny smak.
Tarta wyjątkowa, dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami, a lubią się delektować ciastem do kawy. Nie zwykle proste przygotowanie zachęca do wykonania tego wyjątkowego ciasta.
Składniki na spód:
- 220 g mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
Składniki na masę:
- 400 ml słodkiego skondensowanego mleka
- 125 ml soku ze świeżych limonek /ok.5- 6 limonek/
- drobno starta skórka z 3 limonek
- 4 żółtka
oraz:
- 250 ml smietany kremówki 30%
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
lub:
- 4 białka jaj
- 200 g drobnego cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
- Składniki na ciasto wymieszać w malakserze.
- Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić 20 minut.
- Rozwałkować i wyłożyć w formie do tarty o srednicy 23 cm.
- Ciasto nakłuć widelcem lub obciążyć kulkami ceramicznymi i podpiec w temp. 200 st. C przez 15 minut.
- Odstawić do wystudzenia.
- Składniki na masę zmiksować i przelać na podpieczony spód.
- Piec w temp. 165 st. C, przez 25 minut.
- Białka z solą i cukrem ubić na sztywną pianę.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką i wyciskać na masę limonkową.
- Wstawić ponownie do piekarnika nad górną grzałkę i pianę upiec do lekkiego zarumienienia przez 4-6 minut.
- Zamiast bezy można podać z bitą smietaną, którą należy ubić na sztywno i wyłożyć na wierzch tarty, udekorować plasterkami limonki i swieżą miętą.
Smacznego :