Tarta kokosowa z mango
Ostatnio kupiłam 4 puszki mleka kokosowego więc przez najbliższy czas będzie u mnie dość egzotycznie. Smak kokosu to dla mnie lazurowa woda w oceanie, wysokie palmy, z których spadają orzechy i ludzie biegający po gorącym piachu w spódnicach z trawy. A jeśli do tego dołożyć plasterki mango to jest całkowity Paradise. Tę tartę przygotowałam wspólnie z Ireną i Andrzejem.
Źródło: Quick and easy Vietnamese cooking
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 100 g cukru (dałam mniej)
- 6 łyżek masła
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam Malibu)
Składniki na nadzienie:
- 500 ml śmietanki kokosowej (użyłam mleka)
- 100 g cukru (dałam mniej)
- 4 jajka, lekko ubite
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 25 g wiórków kokosowych
Składniki na wierzch:
- 2 owoce mango
- 125 ml dżemu morelowego
Masło pokruszyć z z mąką i cukrem, dodać jajko, mleko i ekstrakt waniliowy. Wyrobić ciasto. Wyłożyć formę. Ja miałam formę o średnicy 26 cm ale można użyć mniejszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach.
Do rondelka wlać śmietankę z cukrem i podgrzewać na małym ogniu, ale tylko do momentu, aż zacznie się gotować. Odstawić do wystygnięcia. Wmieszać jajka i ekstrakt do masy kokosowej. Dodać wiórki i dokładnie wymieszać. Przelać masę na ciasto i wstawić do piekarnika na 15-20 min.
Gdy ciasto jest już upieczone i wystudzone obrać mango i pokroić w plasterki. Wyłożyć nimi tartę. Dżem podgrzać i posmarować mango (ja podgrzałam po zrobieniu zdjęcia, bo jak zwykle okazało się że czego mi brakuje:). Podawać ze śmietaną lub lodami.
Smacznego:)