Tarta kokosowa z mango

Tarta kokosowa z mango

Ostatnio kupiłam 4 puszki mleka kokosowego więc przez najbliższy czas będzie u mnie dość egzotycznie. Smak kokosu to dla mnie  lazurowa woda w oceanie, wysokie palmy, z których spadają  orzechy i ludzie biegający po gorącym piachu w spódnicach z trawy. A jeśli do tego dołożyć plasterki mango to jest całkowity Paradise. Tę tartę przygotowałam wspólnie z Ireną i Andrzejem.

Zdjęcie - Tarta kokosowa z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Quick and easy Vietnamese cooking

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru (dałam mniej)
  • 6 łyżek masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam Malibu)

Składniki na nadzienie:

  • 500 ml śmietanki kokosowej (użyłam mleka)
  • 100 g cukru (dałam mniej)
  • 4 jajka, lekko ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 g wiórków kokosowych

Składniki na wierzch:

  • 2 owoce mango
  • 125 ml dżemu morelowego

Masło pokruszyć z  z mąką i cukrem, dodać jajko, mleko i ekstrakt waniliowy. Wyrobić ciasto. Wyłożyć formę. Ja miałam formę o średnicy 26 cm ale  można użyć mniejszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach.

Do rondelka wlać śmietankę z cukrem i podgrzewać na małym ogniu, ale tylko do momentu, aż zacznie się gotować. Odstawić do wystygnięcia. Wmieszać jajka i ekstrakt do masy kokosowej. Dodać wiórki i dokładnie wymieszać. Przelać masę na ciasto i wstawić do piekarnika na 15-20 min.

Gdy ciasto jest już upieczone i wystudzone obrać mango i pokroić w plasterki. Wyłożyć nimi tartę. Dżem podgrzać i posmarować mango (ja podgrzałam po zrobieniu zdjęcia, bo jak zwykle okazało się że czego mi brakuje:). Podawać  ze śmietaną lub lodami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów