Tarta gruszkowa z musem owocowym
Pyszne kruche ciasto, mięciutkie gruszki w syropie i słodko-kwasny mus malinowo-jeżynowy, to wspaniała tarta gruszkowa i doskonała propozycja jesiennych ciast.
Do przygotowania tarty gruszkowej należy użyć tylko twarde gruszki do gotowania w syropie lub gruszki z kompotu czy gotowe gruszki z puszki w syropie.
Zapraszam na jesienną tartę gruszkową ?
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na mus owocowy:
- 150 g świeżych lub mrożonych malin
- 150 g świeżych lub mrożonych jeżyn
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej + 3 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka rumu /opcjonalnie/
Składniki na gruszki w syropie:
- 3 gruszki swieże
- 1 laska cynamonu
- kilka ziaren kardamonu
- 3 goździki
- 100 g białego cukru
- 1 litr wody
Wykonanie:
- Mąkę z solą przesiać, dodać kawałki masła i rozdrobnić w malakserze.
- Dodać cukier puder, cukier waniliowy i żółtka wymieszane z wodą.
- Połączyć wszystkie składniki.
- Uformować placek, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
- Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm.
- Formę do tarty o średnicy 22 cm – 24 cm posmarować tłuszczem.
- Wyłożyć do formy rozwałkowane ciasto, nakłuć widelcem, a pozostałe ciasto ponownie zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 15 minut.
- Odstawić do wystudzenia w formie.
- Gruszki obrać ze skórki, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.
- Wodę z cukrem i przyprawami zagotować, dodać gruszki i gotować 7-10 minut /aby gruszki się nie rozgotowały/.
- Wyjąć gruszki z syropu i ostudzić.
- Swieże maliny i jeżyny włożyć do garnka, dodać cukier, cynamon, rum i mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą, wymieszać.
- Doprowadzić do zagotowania /nie gotować/.
- Odstawić do zgęstnienia.
- Podpieczony spód tarty posypać 1 łyżką zmielonych migdałów wymieszanych z 1 łyżką mąki kukurydzianej.
- Następnie wyłożyć jeszcze ciepły mus owocowy i połówki gruszek, brzuszkami do dołu.
- Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać listki, które ułożyć na posmarowanym jajkiem rancie ciasta wokoło oraz srodek i między gruszkami.
- Posmarować rozmąconym jajkiem listki.
- Tartę gruszkową wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 st. C i piec nad górną grzałką 15-20 minut lub do zarumienienia listków z ciasta.
Smacznego ?