Tarta gruszkowa tatin

Tarta gruszkowa tatin

Zdjęcie - Tarta gruszkowa tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Charakterystyczna tarta w intensywnym, ciemnym kolorze gruszek, które tworzą warstwę karmelową w ciescie francuskim.

Zgodnie z legendą, siostry Tatin stworzyły to ciasto zupełnie przypadkowo.

I jak się później okazało, deser był tak pyszny, że w większosci kawiarniach i cukierniach cieszył się niesłychanym powodzeniem.

Tarta gruszkowa tatin, to wyjątkowe ciasto i przepyszny deser, smakuje wysmienicie z gałką waniliowych lodów.

Ja jeszcze dodałam owoce jałowca według pomysłu p. Erica Lanlarda - mistrza cukiernictwa.

Jałowiec nadaje ciastom gruszkowym lekko wędzonego, drzewnego smaku.

W połączeniu z karmelem wydaje się być bajkowym deserem.

 

Składniki na tartę gruszkowa tatin:

1 opakowanie /375 g/ ciasta francuskiego

8 gruszek najlepiej Konferencje

55 g niesolonego masła

100 g brązowego lub złotego cukru

2 łyżki owoców jałowca

Zdjęcie - Tarta gruszkowa tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta gruszkowa tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić tartę gruszkowa tatin?

 

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne i ogonki.

W patelni /24 cm/ze stalową rączką wymieszać cukier z kawałkami masła.

Pozostawić na 15 minut do z karmelizowania cukru.

Dodać pokrojone gruszki brzuszkami do dołu oraz owoce jałowca.

Smażyć 5-7 minut do uzyskania lekko brązowego koloru.

Odstawić z palnika.

Z ciasta francuskiego wykroić koło o srednicy ok. 26 cm.

Przykryć gorące gruszki, lekko dociskając w około.

Wstawić do nagrzanego piekarnika w 220'C i piec 15-20 minut, do zarumienienia ciasta francuskiego.

Tartę tatin wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, następnie odwrócić na duży płaski talerz.

Tarta gruszkowa tatin najlepiej smakuje z lodami lub creme fresh.

Zdjęcie - Tarta gruszkowa tatin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na podstawie przepisu: z magazynu Sainsbury's.

Smacznego !

Kategorie przepisów