Tarta gruszkowa tatin
Charakterystyczna tarta w intensywnym, ciemnym kolorze gruszek, które tworzą warstwę karmelową w ciescie francuskim.
Zgodnie z legendą, siostry Tatin stworzyły to ciasto zupełnie przypadkowo.
I jak się później okazało, deser był tak pyszny, że w większosci kawiarniach i cukierniach cieszył się niesłychanym powodzeniem.
Tarta gruszkowa tatin, to wyjątkowe ciasto i przepyszny deser, smakuje wysmienicie z gałką waniliowych lodów.
Ja jeszcze dodałam owoce jałowca według pomysłu p. Erica Lanlarda - mistrza cukiernictwa.
Jałowiec nadaje ciastom gruszkowym lekko wędzonego, drzewnego smaku.
W połączeniu z karmelem wydaje się być bajkowym deserem.
Składniki na tartę gruszkowa tatin:
1 opakowanie /375 g/ ciasta francuskiego
8 gruszek najlepiej Konferencje
55 g niesolonego masła
100 g brązowego lub złotego cukru
2 łyżki owoców jałowca
Jak zrobić tartę gruszkowa tatin?
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne i ogonki.
W patelni /24 cm/ze stalową rączką wymieszać cukier z kawałkami masła.
Pozostawić na 15 minut do z karmelizowania cukru.
Dodać pokrojone gruszki brzuszkami do dołu oraz owoce jałowca.
Smażyć 5-7 minut do uzyskania lekko brązowego koloru.
Odstawić z palnika.
Z ciasta francuskiego wykroić koło o srednicy ok. 26 cm.
Przykryć gorące gruszki, lekko dociskając w około.
Wstawić do nagrzanego piekarnika w 220'C i piec 15-20 minut, do zarumienienia ciasta francuskiego.
Tartę tatin wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, następnie odwrócić na duży płaski talerz.
Tarta gruszkowa tatin najlepiej smakuje z lodami lub creme fresh.
Na podstawie przepisu: z magazynu Sainsbury's.
Smacznego !