Tarta dyniowa
Lekka i zdrowa tarta dyniowa
/forma o długości 35 cm/
spód:
200g owsianych ciasteczek
1 łyżka oleju kokosowego
masa:
80ml mleka kokosowego
500g upieczonej i dokładnie odciśniętej z wody (!) dyni (waga ze skórą przed pieczeniem)
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
krem:
100g suszonych daktyli (namoczonych wcześniej przez około 2 godziny w wodzie)
1 i 1/2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki mleka kokosowego
ew. kilka łyżek wody
4 kostki mlecznej czekolady
Ciasteczka zmiksować z olejem kokosowym na gładką masę. Wylepić nią wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wstawić do lodówki.
Dynię zmiksować bardzo dokładnie. Dodać jajka, mleko kokosowe i cynamon. Wymieszać. Przelać na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie przygotować krem. Daktyle odcedzić. Umieścić je w mikserze, dodać masło orzechowe i mleko kokosowe. Zmiksować. Jeżeli jest taka potrzeba, dodać trochę wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozsmarować krem na tarcie. Posypać posiekaną czekoladą.