Tarta dyniowa-czekoladowa
![Tarta dyniowa-czekoladowa](/obrazek/duze/tarta-dyniowa-czekoladowa-246207.jpeg)
![Zdjęcie: Tarta dyniowa-czekoladowa Zdjęcie - Tarta dyniowa-czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/246208.jpeg)
Składniki (forma o śr. 30 cm):
- 1i3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki zimnego masła
- 150 g jogurtu naturalnego
W malakserze z ostrzem wymieszaj mąkę,sól i cukier. Dodawaj masło po łyżce, aż się wchłonie (włączaj na chwilę malakser). Następnie dodaj żółtko, wymieszaj z masą. Dodaj olej i jogurt, krótko mieszaj w malakserze, aż całość się połączy. Formę wysmaruj równomiernie tłuszczem (olej/masło) lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na formę palcami, postaraj się o ranty po obwodzie, które zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia i połóż na nim fasolę/cieciorkę. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmij tartę, wyciągnij fasolę i papier. Piecz kolejne 5-8 minut, aż tarta się przyrumieni. Potem wyciągnij i zostaw do ostygnięcia.
Krem:
- 2 szklanki puree dyniowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka miodu
- 1 czekolada mleczna 100g
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek kaszy jaglanej preparowanej (opcjonalnie)
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki zblenduj ze sobą na kremową masę. Wyłóż nią tartę i przełóż do zamrażalnika (minimum 1h). Jeśli chcesz mieć mocno zbity krem, jeśli wystarczy Ci lekko lejący przełóż do lodówki (kilka godzin).
![Zdjęcie: Tarta dyniowa-czekoladowa Zdjęcie - Tarta dyniowa-czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/246207.jpeg)