Tarta cebulowa
Na spodzie z francuskiego ciasta można zapiec właściwie wszystko: warzywa, mięso, sery- co komu kulinarna fantazja podpowiada. Tarta to fantastyczny pomysł na szybkie, a jakże eleganckie w swej prostocie danie. Idealna przekąska do kieliszka czerwonego wina lub kufla zimnego piwa. Mając w lodówce opakowanie francuskiego ciasta, zawsze wyczarujemy coś pysznego. I to przy niewielkim nakładzie pracy.
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
roladka sera koziego (100 g)
4 czerwone cebule
3 białe cebule
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka suszonego tymianku
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka sosu na bazie octu balsamicznego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
odrobina mleka, do posmarowania brzegów ciasta
Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy cebule pokrojone w piórka. Kiedy delikatnie zmięknie posypujemy ją cukrem i mieszamy. Po chwili dodajemy tymianek, wino i sos balsamiczny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż wino zupełnie zredukuje się.
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zaginamy do środka po 1 cm z każdej strony. Zagięte brzegi smarujemy mlekiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Jak na zdjęciu poniżej.
Tak przygotowany spód tarty wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (grzanie góra/dół). Po tym czasie spód tarty wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim cebulę oraz pokrojony w plastry ser i ponownie zapiekamy 15 minut.
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
roladka sera koziego (100 g)
4 czerwone cebule
3 białe cebule
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka suszonego tymianku
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka sosu na bazie octu balsamicznego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
odrobina mleka, do posmarowania brzegów ciasta
Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy cebule pokrojone w piórka. Kiedy delikatnie zmięknie posypujemy ją cukrem i mieszamy. Po chwili dodajemy tymianek, wino i sos balsamiczny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż wino zupełnie zredukuje się.
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zaginamy do środka po 1 cm z każdej strony. Zagięte brzegi smarujemy mlekiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Jak na zdjęciu poniżej.
Tak przygotowany spód tarty wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (grzanie góra/dół). Po tym czasie spód tarty wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim cebulę oraz pokrojony w plastry ser i ponownie zapiekamy 15 minut.