Talarki ziemniaczane - smażone
Talarki ziemniaczane to cudownie prosty dodatek do obiadu. Są smaczne i bardzo chrupiące, najsmaczniejsze te smażone w głębokim, oleju. Niezdrowe? Do dietetycznych potraw na pewno nie należą. Nie ma sensu jednak rezygnować z ulubionych potraw, trzeba jedynie zachować umiar.
Warto wiedzieć, że dopiero wielokrotne użycie tego samego oleju powoduje nagromadzenie szkodliwych związków. Jeśli używasz oleju do powtórnego smażenia należy go koniecznie przefiltrować lub do następnego smażenia zlać czysty z góry.
Talarki uwielbiam, ale rzadko przygotowuje je samodzielnie, ponieważ rozrzutnośc nie leży w mojej naturze - marnotrastwo oleju!
Przygotowanie domowych talarków jest bardzo proste. Wersje dietetyczną - talarki pieczone w piekarniku znajdziesz tutaj.
Składniki:
ziemniaki
olej - 0,5-1l
sól
Wykonanie:
- obrane ziemniaki pokroić w około 0,6 mm talarki. Osuszyć w papierowym ręczniku
- rozgrzać w garnku olej. Wrzucić na próbę kawałek ziemniaka, a gdy dookoła pojawią się bąbelki i talarek wypłynie pora wrzucić do smażenia pierwsza porcję ziemniaków
- smażyć około 10-15 minut do uzyskania złocistej barwy. Gotowe wyjmować drucianym cedzakiem. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
- przed podaniem wymieszać z solą