Tajski sos chili

Zdjęcie - Tajski sos chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTajski sos chili.

Tajski słodko-pikantny sos chili

Słodko-pikantny tajski sos z kawałkami papryczki chili, czosnku i limonką podkreśli smak i nada orientalnego charakteru codziennym daniom.

  • doskonale podkreśla smak i aromat mięsa, ryby lub krewetek
  • w klasycznej wersji ten tajski sos chili służy do maczania jedzenia np. sajgonek, rollsów lub azjatyckich pierożków
  • sos może posłużyć jako marynata do owoców morza, ryb, drobiu lub warzyw

Zdjęcie - Tajski sos chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTajski sos chili.
Tajski sos chili składniki:
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej tajskiej papryczki chili
  • 1kg cukru
  • 0,5 litra octu ryżowego
  • 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 limonki

Tajski sos chili przepis

Przepis na ten ognisty sos jest łatwy i szybki do przygotowania. Tajska papryczka chili to rodzaj małej papryczki o długości do około 5cm i grubości 0,5cm. Aby nie poparzyć się podczas siekania tak ostrej papryki należy założyć gumowe rękawiczki.

Krok 1.

  • Otrzeć skórkę z 4 limonek, następnie przekroić je na pół i wycisnąć sok.
  • Cukier, octy, wodę, sól, posiekane papryczki chili i czosnek umieścić w garnku. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
  • Gdy cukier całkowicie się rozpuści zwiększyć ogień i gotować przez kilka minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać sok i skórkę otartą z 4 limonek - wymieszać.
Krok 2.
  • Gorący sos przelać do czystych, wyparzonych i jeszcze ciepłych buteleczek, zakręcić mocno.
Pasteryzacja: buteleczki z sosem wstawić do garnka i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut. Wyłączyć ogień i pozostawić sos w gorącej wodzie jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie buteleczki wyjąć na czystą kuchenną ściereczkę i zostawić do ostygnięcia. Gdy całkowicie wystygną sprawdzić stan zamknięcia buteleczek. Te, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce.

Oto kilka wypróbowanych przepisów na potrawy azjatyckie, które mogą Ci się spodobać:
  • Japońskie pierożki gyoza>>>
  • Spring rolls z krewetkami>>>
  • Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską>>>
  • Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake>>>
  • Zupa tajska tom yum z kurczakiem>>>
  • Curry z kurczaka po indyjsku>>>
  • Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>>
  • Kurczak teriyaki>>>
  • Kurczak tikka masala>>>

Mam nadzieję, że przepis na tajski sos chili spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)


Miłego gotowania!

Zdjęcie - Tajski sos chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tajski sos chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy