Tajski sos chili
Tajski sos chili.
Słodko-pikantny tajski sos z kawałkami papryczki chili, czosnku i limonką podkreśli smak i nada orientalnego charakteru codziennym daniom.
- doskonale podkreśla smak i aromat mięsa, ryby lub krewetek
- w klasycznej wersji ten tajski sos chili służy do maczania jedzenia np. sajgonek, rollsów lub azjatyckich pierożków
- sos może posłużyć jako marynata do owoców morza, ryb, drobiu lub warzyw
Tajski sos chili.
Tajski sos chili składniki:
- 1/4 szklanki drobno posiekanej tajskiej papryczki chili
- 1kg cukru
- 0,5 litra octu ryżowego
- 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1/2 szklanki wody
- 4 limonki
Tajski sos chili przepis
Przepis na ten ognisty sos jest łatwy i szybki do przygotowania. Tajska papryczka chili to rodzaj małej papryczki o długości do około 5cm i grubości 0,5cm. Aby nie poparzyć się podczas siekania tak ostrej papryki należy założyć gumowe rękawiczki.
Krok 1.
- Otrzeć skórkę z 4 limonek, następnie przekroić je na pół i wycisnąć sok.
- Cukier, octy, wodę, sól, posiekane papryczki chili i czosnek umieścić w garnku. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
- Gdy cukier całkowicie się rozpuści zwiększyć ogień i gotować przez kilka minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać sok i skórkę otartą z 4 limonek - wymieszać.
- Gorący sos przelać do czystych, wyparzonych i jeszcze ciepłych buteleczek, zakręcić mocno.
Oto kilka wypróbowanych przepisów na potrawy azjatyckie, które mogą Ci się spodobać:
- Japońskie pierożki gyoza>>>
- Spring rolls z krewetkami>>>
- Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską>>>
- Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake>>>
- Zupa tajska tom yum z kurczakiem>>>
- Curry z kurczaka po indyjsku>>>
- Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>>
- Kurczak teriyaki>>>
- Kurczak tikka masala>>>
Mam nadzieję, że przepis na tajski sos chili spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!