Tagliatelle z pesto i bobem

Tagliatelle z pesto i bobem

Postanowiłam przetestować kolejny przepis z książki Penelope Green "Na północ od Capri". Wybrałam pastę z pesto i bobem. Pesto lubi cała rodzinka, bób nawet już bąbel wcina, a makaron, wiadomo każdy i zawsze. Przepis troszkę zmodyfikowałam, wyszło baaaardzo sycące.

Tagliatelle z pesto i bobem (fava pesto)
  • 300g bobu
  • 2 garście bazylii
  • 3 łyżki słonecznika (wiadomo piniole lepsze, ale cena zabójcza)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść tartego parmezanu, pecorino lub jaki kto lubi
  • sól i pieprz do smaku
Zdjęcie - tagliatelle z pesto i bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBób gotujemy, obieramy i studzimy. Do blendera wrzucamy bób, bazylię, słonecznik i blendujemy, dodając po trochu oliwę. na koniec dorzucamy ser, chwilę blendujemy, doprawiamy do smaku. makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy zostawiając ze 2-3 łyżki wody z jego gotowania, która dodajemy do pesto żeby je troszkę rozrzedzić. Na wierzchu posypujemy kilkoma ziarenkami całego bobu dla efektu wizualnego. Pesto mieszamy z makaronem i wcinamy.

Kategorie przepisów