Tagliatelle z kurczakiem na ostro i mango
Mango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega soczyste!
Ponadto jest bardzo zdrowe … a niedawno naukowcy przeprowadzili liczne badania, z których wynika, że mango może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Złagodzi również ból gardła i chrypkę.
Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad inspirowany kuchnią orientalną.
Połączenie kurczaka marynowanego na ostro ze słodkim mango w maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na romantyczną randkę albo obiad.
Dodatek makaronu tagliatelle sprawia, że danie jest niezwykle sycące a świeża kolendra nadaje niezwykłego aromatu
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* tagliatelle – ok. 200 g
* filet z kurczaka – 150 g
* dojrzałe mango – 1 szt
* masło – 100 g
* sól, pieprz , chili, papryka słodka, czosnek – do smaku
* świeża kolendra
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pokrojonego na większą kostkę kurczaka zalewamy jogurtem, dodajemy sól, pieprz, chili, paprykę i posiekany czosnek – marynujemy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone w kostkę mango, przesmażamy a następnie dodajemy pokrojonego kurczaka – smażymy na wolnym ogniu do miękkości.
Podajemy gorące z ugotowanym al dente makaronem i świeżo posiekaną kolendrą.
Smacznego!