Tagliatelle z kremowym sosem z pogdrzybków
Wszyscy w Poznaniu zajadają się teraz rogalami marcińskimi, więc my także :)
A oprócz słodkości, cały czas raczymy się grzybami, które wyjątkowo w tym roku obrodziły dzięki ciepłej jesieni - jeszcze tydzień temu byliśmy na grzybobraniu i przynieśliśmy kilka koszy dorodnych podgrzybków, prawdziwków i maślaków. Częśc z tych grzybów ususzyłam, a takie większe i bardziej mokre pokroiłam na kawałki, zblanszowałam i zamroziłam. I teraz właśnie mogłam ugotować pyszny pogdrzybkowy sos.
Składniki:
makaron tagliatelle w odpowiedniej ilości
500 g podgrzybków
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
200 ml białego wytrawnego wina
100 ml gęstej, kwaśnej śmietany, minimum 18%
sól, pieprz
oliwa do smażenia
zielona pietruszka i parmezan do posypania
Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć na zimną oliwę, podgrzewaj na małym ogniu i zeszklij. Wrzuć grzyby, dolej wino i duś przez około 20 minut. Do śmietany dolej łyżkę sosu, wymieszaj i dodaj do garnka, pamiętając, żeby zdjąć go z ognia i nie zagotowywać po dodaniu śmietany. Dobrze wymieszaj.
Ugotuj makaron, polej sosem, posyp pietruszką oraz serem, i podawaj.