Tagliatelle Carbonara
Błądząc między sklepowymi półkami naszła mnie ochota na makron. Jako, że była już pora obiadowa, a chęci do robienia czegokolwiek były niezbyt duże, zdecydowałam się na łatwe i szybkie danie. Tagliatelle Carbonara. 7mio składnikowe danie, do przygotowania z ok 15 min, a może u krócej. W wersji oryginalnej bez dodatku śmietanki. Idealne danie na miły obiad we dwoje … szkoda, że mój Mąż pracuje do późna ...
Tagliatelle Carbonara*:
- 25 g masła
- 100 br boczku pancetta, pokrojonego w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 350 g makaronu tagliatelle
- 2 jajka, rozmącone
- 40 g parmezany, tartego
- 40 g sera pecorino, tartego
- świeżo mielony pieprz
W dużej patelni rozpuszczam masło. Dodaję pancette i czosnek, smażę do momentu aż czosnek stanie się brązowy. Zarumieniony czosnek zdejmuję z patelni. W między czasie gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzam, nie przelewam zimną wodą. Ugotowany makaron dodaję do podsmażonej pancetty, zdejmuję patelnie z kuchenki i natychmiast dodaję jajka, połowę parmezanu i połowę sera pecorino, mieszam całość bardzo dokładnie do momentu aż jajka pokryją makaron. Następnie dodaję resztę sera, mieszam, doprawiam całośc do smaku pieprzem. Podaję natychmiast.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki wyd. Phaidon pt. 'The Silver Spoon'.