Szynka z rozmarynem
przepis:
1 kg szynki wieprzowej
sól, pieprz, rozmaryn
2 ząbki czosnku
2 cebule
Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i posypać rozmarynem.
Przyprawioną szynkę związać bawełnianą nicią, tak aby się nie rozłaziła, włożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki.
Następnego dnia w żeliwnej brytfannie rozgrzać olej i zrumienić na nim ze wszystkich stron szynkę.
Do obsmażonego mięsa dodać pokrojone w piórka 2 cebule, wlać szklankę wrzątku lub rosołu.
Brytfannę z mięsem wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę. Najlepiej sprawdzić czy mięso jest gotowe wbijając w nie drewniany patyczek.
W czasie pieczenia mięso często polewać powstałym sosem.
Kiedy mięso jest gotowe sos zagęścić mąką.