Szybkie podpłomyki

Zdjęcie - Szybkie podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po świątecznym maratonie w kuchni na pewno nikt nie ma ochoty stać godzinami nad domowym chlebem i garnkami. Dlatego przygotowałam szybki przepis na podpłomyki, które można zrobić na patelni w niecałe pół godziny!

Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 16 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 250 g
  2. letnia woda - 100 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. siemienia lnianego + 50 ml wrzącej wody - 30 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy na kilka minut. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy namoczone siemię lniane, sól. Wlewamy letnią wodę, krótko mieszamy do połączenia składników.
2. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek.
3. Podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można dodatkowo skropić oliwą), smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Gotowe podpłomyki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Szybkie podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Dobry chleb na zakwasie

Dobry chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma
1

Tarta de Santiago – szybkie mi…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Donuty jogurtowe z cynamonem

Donuty jogurtowe z cynamonem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa
1

Skagnerora – szwedzka sa…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Rafalleo z czarną porzeczką (bez pieczenia)

Rafalleo z czarną porzeczką (b…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Smoothie bananowe z kakao i cynamonem

Smoothie bananowe z kakao i cy…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim