Szybkie podpłomyki
Po świątecznym maratonie w kuchni na pewno nikt nie ma ochoty stać godzinami nad domowym chlebem i garnkami. Dlatego przygotowałam szybki przepis na podpłomyki, które można zrobić na patelni w niecałe pół godziny!
Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 16 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 250 g
- letnia woda - 100 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- siemienia lnianego + 50 ml wrzącej wody - 30 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy na kilka minut. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy namoczone siemię lniane, sól. Wlewamy letnią wodę, krótko mieszamy do połączenia składników.
2. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek.
3. Podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można dodatkowo skropić oliwą), smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Gotowe podpłomyki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.