Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki

Zdjęcie - Szybkie pierniczki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na Festiwal Pierniczków Malty przygotowałam razem z synkiem szybkie pierniczki z przepisu Dorotuś. Są bardzo smaczne, miękkie, można je zjadać od razu po upieczeniu, można tydzień później, smakują doskonale. Uwielbiamy zabawę z pierniczkami, wycinanie, pieczenie, zdobienie, zjadanie ;-). Te nie były zdobione, bo były przeznaczone do zjedzenia natychmiast i były pyszne. Polecamy także na święta!

Zdjęcie - Szybkie pierniczki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na około 55 pierniczków: 

*300 g mąki pszennej

*100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

*2 duże jajka

*13 dag cukru pudru

*10 dag masła, roztopionego

*10 dag miodu

*1 łyżka przyprawy do piernika

*1 łyżka kakao

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Smacznego :)

Zdjęcie - Szybkie pierniczki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów