Szybkie naan bez drożdży
Od progu zawsze uderzał mnie ten sam, duszący zapach kadzidła i unoszące się z niego kłęby dymu. W ciemnym i niewielkim pomieszczeniu Orient wydawał się być tak skoncentrowany, że aż wirowało w głowie. Od progu witały mnie zawsze zwiewne, barwne tkaniny wylewające się wraz z otwarciem drzwi na zewnątrz. Bywałam tam kilka razy w tygodniu niezależnie od pogody. Najbardziej lubiłam chodzić tam w deszczowe i zimne dni. Duszny sklepik zawsze sprawiał wrażenie ciepłego i przytulnego. Lubiłam dotyk lekkich chust, zapach cedru, przeglądałam książki i muskałam niepostrzeżenie wszechobecne dzwonki. Czasami nawet udawało mi się kupić jakiś drobiazg z Dalekiego Wschodu.
Dziś sklepu już nie ma. Nie ma też starych schodów, ani poddasza starego budynku. Właściwie nie ma nawet tego budynku, ani wnęki, do której trzeba było wejść, aby dostać się do sklepu. Miasto tak bardzo się rozbudowało, że chyba nikt już nie pamięta, że kiedyś był tam ten maleńki indyjski zakątek. To właściwie dobrze, bo dzięki temu mogę wierzyć, że tamto miejsce miało moc przenoszenia mnie do odległych Indii.
A dzisiejszy przepis do moje ulubione placki chlebowe – naan. Tym razem idealne na lato, gdy wysokie temperatury dają nam się we znaki. Ciasto wyrabia się w zasadzie tak szybko, jak ciasto pierogowe, a pieczenie całej porcji zajmuje zaledwie kilka chwil. Te naan wspaniale wypiekają się także na grillu i rewelacyjnie smakują jako dodatek do sałatek, zup, mięs i innych. Bardzo lubię ich lekko dymny aromat.
Składniki:
(8-10 sztuk)
- 3 szklanki mąki chlebowej pszennej
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju lub oliwy
Przygotowanie krok po kroku:
- Wodę, mąkę, cukier oraz jogurt połącz i wymieszaj.
- Mąkę przesiej z sodą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj płyn i zarób ciasto.
- Zagnieć w miarę jednolite ciasto. Dodaj olej i jeszcze raz zagnieć, aby olej się wchłonął.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę, aby odpoczęło.
- Ciasto podziel na 8-10 części. Z każdej z nich uformuj kulkę.
- Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzej. Nie natłuszczaj.
- Każdy kawałek ciasta kolejno rozwałkuj cienko i układaj na suchej rozgrzanej patelni. Podpiecz chwilę aż zacznie się rumienić od spodu, a na powierzchni zaczną formować się pęcherze. Odwróć i ponownie podpiecz.
- Podpieczone placki układaj nad palnikiem kuchenki gazowej lub na ruszcie grilla i dopiecz. Miejscami mogą być lekko przypalone.
- Podawaj jako podstawę szybkiej pizzy, jako dodatek do zup i dań głównych itp.
Smacznego!