Szybkie muffinki z borówkami.
Muffinki są dobre na wszystko. Na małe i duże troski, na kłopoty i radości.Zarówno te słodkie, jak i wytrawne. Potrafią zdziałać cuda. Poziom mojego dobrego nastroju wyraźnie się podnosi już w chwili, gdy zaczynam je robić… Samo patrzenie jak rosną w piekarniku sprawia, że świat wydaje się nabierać barw i wszystko wokół lepiej pachnie. Tak jest w istocie, bo przecież zapach pieczonego ciasta jest nieziemski i każdy o tym wie.
Dziś podrzucam Wam moje świeżo upieczone, jeszcze ciepłe muffinki z borówkami, które obficie wysypały się na okolicznych straganach. O ile nie przepadam za ogrodową wersją jeżyn, tak ta odsłona jagód zawładnęła moim podniebieniem. Nie mogłam się im oprzeć… Tym bardziej, że moja najmłodsza pociecha uwielbia je chyba jeszcze bardziej niż ja. Podkradała mi po jednej swoja maleńką rączką, gdy usiłowałam zrobić kilka zdjęć dla Was.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki oleju
- 1 łyżka octu
- + 200 g borówek
Wykonanie:
Wykonanie tego ciasta jest bajecznie proste. Udaje się zawsze, to rewelacyjny przepis na szybkie ciasto z sezonowymi owocami lub tak jak u mnie – muffinki. Jest lekkie i puszyste, po prostu pyszne ?
Całe jajka ucieramy z cukrem – najlepiej mikserem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie pozostałe składniki i mieszamy. Wykładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, obkładamy owocami i pieczemy ok 30-35 minut w 180°C. Z podanego przepisu powinno wyjść ok 12 sztuk.
Gdybyście natomiast zechcieli upiec „duże ciasto” wg tego przepisu, polecam na tortownicę o średnicy 20-22cm użyć następującej ilości składników: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia (może być mniej), 1 szklanka oleju, 1 łyżka octu. Ciasto powinno się piec ok 40 minut w tej samej temperaturze co muffinki.
Smacznego ?