Szybkie curry z kurczaka

Szybkie curry z kurczaka

Zdjęcie - Szybkie curry z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybkie curry z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten obiad to był impuls chwili i efekt przejrzenia zawartości lodówki. Mleczko kokosowe zostało po robieniu kremu czekoladowego (i on niedługo na blogu!), w zamrażalniku czekało kilka liści limonki i trawa cytrynowa. Pasta curry też się znalazła w żelaznych zapasach.

Zdjęcie - Szybkie curry z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybkie curry z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tego ryż, dla urozmaicenia ugotowany razem z soczewicą (strączkowe- moja miłość!) i gotowe!

Zdjęcie - Szybkie curry z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybkie curry z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch dania posypcie listkami kolendry, natką pietruszki i paseczkami chili- niech będzie ostro i kolorowo!

Zdjęcie - Szybkie curry z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybkie curry z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szybkie curry z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Proporcja dla 3 osób.

Kurczaka przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące, usmaż na złoto na oleju. Zdejmij z patelni.

Na tą samą patelnię włóż drobno pokrojoną cebulę i czosnek, smaż na małym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj zmiażdżoną (np. trzonkiem noża lub w moździerzu) trawę cytrynową, liście limonki oraz pastę curry. Wymieszaj. Dodaj z powrotem kurczaka, zalej mleczkiem kokosowym. Dopraw proszkiem curry oraz solą (lub sosem rybnym), gotuj kwadrans na małym ogniu.

Podawaj z ryżem (lub tak jak ja, dodaj do niego jeszcze soczewicę).

Kategorie przepisów