Szybkie ciasto z brzoskwiniami
Kakaowe ciasto z brzoskwiniami, bardzo łatwe i szybkie do wykonania, wystarczy zmiksować kilka składników, na wierzchu poukładać plasterki brzoskwiń i siup do piekarnika! No tu już musi ono posiedzieć trochę dłużej niż zajmuje jego wykonanie, ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo po upieczeniu można się cieszyć pysznym, wilgotnym, a zarazem puszystym ciachem ze słodkimi owocami, mniam :)
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm: (Inspiracja: "Przyślij Przepis")
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Do dużej miski wsypać mąkę oraz cukier, dodać mleko, olej, jajko, dżem, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko razem dokładnie zmiksować. Blaszkę natłuścić, obsypać bułką tartą i wlać do niego ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w średniej grubości plastry i poukładać na cieście. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 60-70 minut, aż do suchego patyczka (najlepiej wbijać go w środek ciasta, bo tam piecze się najdłużej). Powoli ostudzić ciasto i oprószyć cukrem pudrem.