Szybki tort Rafaello
Teść ma urodziny 1 czerwca - w dzień dziecka..
Mieliśmy jechać jutro, ale okazało się, że dziecko ma zajęcia do wieczora - nie zdążylibyśmy...
chciałam zrobić tort z truskawkami, ale w niedzielę nie kupię ładnych, świeżych truskawek.
Szybki przegląd lodówki - jajka, śmietana, biała czekolada... I jeszcze wiórki kokosowe...
I już wiadomo - Rafaello !
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru (165 g)
1 i 1/4 szklanki mąki (200 g)
krem:
800 ml śmietanki kremówki (30%)
3 białe czekolady
200 g wiórków kokosowych
do przełożenia w mojej wersji jeszcze dżem morelowy dla złamania smaku...
Przepis na biszkopt jest autorstwa Magdaleny Basset - opublikowy swego czasu na pl.rec.kuchnia. Od tego czasu biszkopt robię tylko z tego przepisu - zawsze wychodzi.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę 26cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia - boków nie smarować.
Ubić białka mikserem, cukier wsypywać na 3 razy i ubijać tak długo, aż białka będą sztywne i błyszczące.
Nadal ubijać, dodając po jednym żółtku.
Dodać mąkę, delikatnie wymieszać łopatka lub łyżką.
Przełożyć do formy, piec 35-45 minut.
Biszkopt wystudzić.
Czekoladę rozpuścić z odrobiną śmietanki.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wymieszać.
Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć - ja nasączyłam białą herbatą z dodatkiem likieru morelowego.
Posmarować dżemem morelowym, nałożyć połowę śmietany.
Nakryć drugą połową biszkoptu, nasączyć, posmarować dżemem (tu zapomniałam), posmarować śmietaną.
Schłodzić.
Na koniec można posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.