Szybki strogonow wołowy

Szybki strogonow wołowy

Dziś przedstawiam kolejny przepis dla zabieganych, którzy nie mają czasu na stanie przy garach a lubią zdrowo o smacznie zjeść. Klasyczny strogonow wołowy w szybszej wersji, ze świetnej jakości soczystej wołowiny, w kremowym sosie z pieczarkami z odrobiną koniaku i podany z ulubionym makaronem zadowolą każdego głodomora. Przyznam, że ta potrawa wyjątkowo przypadła mi do gustu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szybki strogonow wołowy

(6 porcji)

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki koniaku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej w plastry o grubości 0,5 cm a następnie w 0,5 cm paski

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni rozgrzej 1 1/2 łyżki masła i włóż cebulę wraz z pieczarkami. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli a pieczarki lekko zarumienią, przez około 5 minut.
  2. Wlej koniak i gotuj na dużym ogniu aż prawie odparuje, przez około 10 sekund. Następnie wlej bulion i gotuj przez 5 minut i wmieszaj śmietanę wraz z musztardą. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje, przez około 5 minut po czym odstaw.
  3. W międzyczasie rozgrzej na dużym ogniu drugą patelnię z resztą masła i oliwy. Dopraw mięso solą i pieprzem  smaż, odwracając raz na drugą stronę, do lekkiego zarumienienia, przez 2 minuty.
  4. Przełóż mięso do patelni z sosem, zeskrobując wszelkie drobinki i podgrzej całość przez 1 minutę. Podawaj natychmiast z ulubionym makaronem.

Smacznego!

Zdjęcie - Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Easy beef stroganoff

(6 servings)

Ingredients:

  • 4 tablespoons butter
  • 1 large onion, thinly sliced
  • 450 g mushrooms, sliced
  • salt and pepper
  • 2 tablespoons Cognac
  • 1 cup chicken stock
  • 1/2 cup sour cream
  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 2 tablespoons extra-virgin olive oil
  • 500 g beef tenderloin, sliced 0,5 cm thick and cut into 0.5 cm strips

Preparation:

  1. In a large skillet, melt 1 1/2 tablespoons of butter. Add onion and mushrooms, season with salt and pepper and cook over high heat until the onion is softened and the mushrooms are browned and tender, about 5 minutes.
  2. Add the Cognac and cook over high heat until evaporated, about 10 seconds. Add the stock to the mushrooms and boil until nearly evaporated, 5 minutes. Stir in the sour cream and mustard and simmer until thickened, about 5 minutes, keep warm.
  3. Heat second skillet over high heat, melt the remaining 1 tablespoon of butter with the oil. Season the meat with salt and pepper and add it to the hot skillet. Cook, turning once, until lightly browned in spots but still rare, about 2 minutes.
  4. Scrape the meat and any juices into the mushroom sauce and simmer just until heated through, 1 minute. Serve right away, with the cooked pasta.

Enjoy!

Zdjęcie - Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów