Szybki placek z jabłkami
Składniki:
- 750 g jabłek
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 220 ml oleju rzepakowego Vita z dodatkiem lnianki
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Posyp cynamonem, wymieszaj i odstaw.
Krok 2
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę na wysokich obrotach miksera. Nie przerywając ubijania, wąską strużką wlewaj olej VITA.
Zmniejsz obroty miksera na najniższe i dodaj do ciasta mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksuj całość, aż do połączenia.
Krok 3
Do foremki o rozmiarze 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż połowę ciasta, a na nim rozłóż połowę jabłek. Wylej pozostałe ciasto, a na górze ułóż resztę jabłek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika wbij drewniany patyczek w środek ciasta. Ciasto jest upieczone, jeśli patyczek jest suchy i czysty. W innym przypadku wydłuż czas pieczenia.
Upieczone i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Liczba porcji: 8-10
Czas przygotowania: 65 minut
Okazja: przyjęcie, deser
Poziom trudności: łatwe