Szybki chlebek bananowy
Dzisiejszy przepis to ukłon w stronę zabieganych, ale także początkujących domowych piekarzy. Oto keks bananowy, który nazywany jest także często „chlebkiem”. Robi się go naprawdę szybko i przyjemnie, więc każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem.
Nie potrzeba tu drożdży, ani zakwasu, wystarczy soda oczyszczona (ewentualnie proszek do pieczenia w zastępstwie) i kilka bananów. Najlepiej jak banany są już dojrzałe i lekko brązowe.
Rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy topione masło, cukier, mąkę, sodę i dodatki. Ja wybrałam przyprawę korzenną oraz daktyle, które dodadzą keksowi jeszcze słodyczy, dzięki temu można śmiało jeszcze zmniejszyć ilość cukru w cieście.
Ciasta nie wyrabia się długo i nie potrzebny jest do tego mikser. Przekładamy je do formy i pieczemy przez 45 minut.
Szybki chlebek bananowy gotowy, można go podawać jako deser z cukrem pudrem lub polewą czekoladową, albo na śniadanie, w formie grzanek z powidłami. Chlebek świetnie nadaje się też jako przekąska do pudełka, do szkoły lub pracy.
Zachęcam do spróbowania
Ps. W wersji wegańskiej masło zastępujemy olejem rzepakowym, a zamiast jajka dodajemy dodatkowego banana.
Szybki chlebek bananowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia: 45 min. Całkowity czas: 55 min. Porcje: 1 Składniki
- 200 g mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 banany
- 70 g suszonych daktyli
- jajko
- 70 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu
- Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy topione masło, cukier i mąkę, mieszamy.
- Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i pokrojonymi daktylami (kilka zostawiamy do dekoracji) - krótko mieszamy do połączenia składników.
- Formę keksówkę (10x30 cm) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasta, wierzch wyrównujemy i dekorujemy daktylami.
- Keks pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.