Szybki andrut z masłem orzechowym
Domowy andrut, wyjątkowo szybki i łatwy do zrobienia, a przy tym bardzo smaczny. Pamiętacie przekładane wafle? Wiele osób darzy je sentymentem, bo robiły go nasze babcie i mamy.
Dziś nowsza, ekspresowa wersja znanego smakołyku sprzed lat i dużo zdrowsza od tradycyjnej (tradycyjny przepis znajdziesz tutaj), do której zużywano kostkę masła.
Dzisiejsze wafle przełożyłam masłem orzechowym, warstwą kwaskowatego dżemu i roztopioną gorzką czekokladą. Ilość warstw z masłem orzechowym musi równoważyć warstwa czekoladowa, by wafel nie był za suchy.
Składniki:
paczka wafli
1/2 szklanki masła orzechowego
150 g gorzkiej czekolady
75 ml śmietany kremówki
4-5 łyżek kwaskowatego dżemu
Wykonanie:
- w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia
- rozsmarować połowę przestudzonej czekolady na waflu. Smarować stronę wafla z głębszymi rowkami. Drugą warstwę stanowi masło orzechowe, czekolada, dżem i ponownie masło orzechowe
- posmarowany wafel obciążyć deską kuchenną i odstawić na 1-2 godziny, by wafel się skleił. Pociąć wafel w kilkucentymetrowe pasy, a następnie w romby. Najlepiej pokroić wafla nożem-piłką
- przechowywać w zamkniętym pojemniku