Szybka soczewica z pieczarkami
Ostatnio odkrywam uroki roślin strączkowych, a soczewica posmakowała nawet mojemu ukochanemu, który jest bardzo wybredny:) Dziś przedstawiam świetny pomysł na soczewicę z podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Doskonały pomysł na zamiennik standardowych ziemniaczków, no i zdecydowanie zdrowszy. Pasuje do każdego dania głównego. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybka soczewica z pieczarkami
(2 porcje)
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- oliwa lub olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Umieść soczewicę w małym rondlu, zalej wodą, posól i gotuj przez 12-15 minut, aż zmięknie, po czym odcedź.
- W międzyczasie rozgrzej na małej patelni oliwę i włóż cebulę. Smaż przez kilka minut do zeszklenia, po czym dodaj pieczarki wraz z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i smaż do ładnego zarumienienia.
- Wymieszaj soczewicę z pieczarkami i podawaj.
Smacznego!
Enlish version
Easy lentils with mushrooms
(2 servings)
Ingredients:
- 1/2 cup red lentils
- 2 cloves garlic, chopped
- 250 g mushrooms sliced
- 1 onion, diced
- olive oil or vegetable oil
- salt, pepper to taste
Preparation:
- Place the lentils in a sauce pan, pour enough cold water to co over it and season with salt. Cook for 12-15 minutes, until softened and drain.
- In the meantime, heat the olive oil in a small pan and add the onions. Cook for a few minutes until translucent and add mushrooms along with garlic. Season with salt and pepper and cook until nice golden brown.
- Mix in the lentils and serve.
Enjoy!