Szybka sałatka w stylu FIT
Ostatnio pojawił się na blogu przepis na pyszne Ciasto marchewkowe, a tuż za nim wrzucam Wam pomysł autorstwa mojej siostry na świetną, szybką zdrową sałatkę :)
Znacie pewnie ten moment w ciągu dnia, kiedy wracacie zmęczeni i zastanawiacie się, co zjeść. Miło gdyby pojawiło się to w mgnieniu oka i nie wymagało wielkich zdolności kulinarnych. Sałatki mają to do siebie, że możemy zrobić je z "resztek" zalegających w lodówce. A jeśli chwilowo nie zalega Wam w domu brokuł - polecam kupić, bo poniżej pomysł na pyszną, niewymagającą sałatkę w stylu FIT :)
Co potrzebujemy:
*chleb żytni/razowy/owsiany
*sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
1. Brokuła dzielimy na różyczki, łodyżki możemy pokroić na mniejsze kawałki i całość gotujemy do miękkości.
2. Brązowy ryż gotujemy al dente (ponoć taki jest zdrowszy ;)). Sypki będzie lepiej smakował, niż mocno rozgotowany. ;)
3. Do miski wsypujemy brokuła, ryż, pokrojone w kostkę jajko, kukurydzę, groszek (jeśli jest mrożony, podgotowujemy go).
Łączymy składniki.
4. Całość zalewamy jogurtem, mieszamy i dodajemy drobno pokrojony koperek i przyprawiamy.
SMACZNEGO :)
Co potrzebujemy:
- 1 brokuł
- 2 jajka
- 2 torebki brązowego ryżu
- ok 250 g groszku (mrożony)
- 0,5 puszki kukurydzy
- jogurt naturalny (200 g)
- koperek
- przyprawy wg uznania (zioła)
*chleb żytni/razowy/owsiany
*sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
1. Brokuła dzielimy na różyczki, łodyżki możemy pokroić na mniejsze kawałki i całość gotujemy do miękkości.
2. Brązowy ryż gotujemy al dente (ponoć taki jest zdrowszy ;)). Sypki będzie lepiej smakował, niż mocno rozgotowany. ;)
3. Do miski wsypujemy brokuła, ryż, pokrojone w kostkę jajko, kukurydzę, groszek (jeśli jest mrożony, podgotowujemy go).
Łączymy składniki.
4. Całość zalewamy jogurtem, mieszamy i dodajemy drobno pokrojony koperek i przyprawiamy.
SMACZNEGO :)