Szybka rolada jabłkowa
Kolejne wspólne weekendowe pieczenie Ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto..tym razem szybka do zrobienia rolada jabłkowa i jeszcze szybsza do zjedzenia...polecam...taką roladę można polać polewą lub tylko posypać cukrem pudrem..u mnie ze względu na brak czasu [ piekłam ją przed wyjściem do pracy] posypana tylko cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż ja już kiedyś dawno temu piekłam korzystając z przepisu z jakiejś gazetki.
Jabłka opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę [ starłam na tarce].
Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem, posypać cukrem wanilinowym i rodzynkami.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem.
Oddzielić żółtka od białek.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku.
Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki.Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika.
Piec 30-35 minut.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką[ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem.
Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę.Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.
Można polać dowolną polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
Razem ze mną roladę piekły:
Joasia
- około 1 kg jabłek
- cynamon
- kardamon
- 16 g cukru wanilinowego
- 5 dag rodzynek [ zapomniałam]
- 6 jajek
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- masło do posmarowania papieru
- cukier puder do oprószenia
Jabłka opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę [ starłam na tarce].
Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem, posypać cukrem wanilinowym i rodzynkami.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem.
Oddzielić żółtka od białek.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku.
Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki.Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika.
Piec 30-35 minut.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką[ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem.
Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę.Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.
Można polać dowolną polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
Razem ze mną roladę piekły:
Joasia