Szybka granola z patelni
Ostatni tydzień odciągnął mnie trochę od blogowania, ale to za sprawą złośliwości rzeczy martwych, prawo Murphy'ego sprawdza się tutaj najpewniej, "Jeżeli coś może się popsuć, to z pewnością się popsuje". Na szczęście dzięki zdolnościom dobrych ludzi i siły woli udało się odzyskać wszystkie zapisane, a nie zarchiwizowane dane z karty. Granola to dla mnie hit domowych śniadań, nie mając zapełnionego po brzegi słoika w kuchennej szafce czuję się nieswojo, Klasyczna granola wymaga wypiekania w piekarniku, przepis omija ten etap przenosząc granolę na patelnię, przygotowanie zabiera jakieś 10 minut waszego cennego czasu. Ja dodaję do miseczki karmelizowane jabłka, ale banany i pomarańcze sprawdzają się równie dobrze. Waszej uwadze polecam również owsiankę lub klasyczną wersję granoli .
Składniki
Czas przygotowania: 10 min
2 łyżki masła
3 łyżki miodu
50 g płatków owsianych
50 g płatków orkiszowych
5 łyżek popingu z amarantusa (inaczej amarantus preparowany)
50 g orzechów laskowych
50 g orzechów włoskich
2-3 łyżki sezamu
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Na patelni rozpuszczamy masło i miód, dodajemy płatki, z grubsza posiekane orzechy, szczyptę soli nieustannie mieszając smażymy granolę kilka minut, na koniec dodajemy sezam i amarantus, dobrze mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły, zdejmujemy z ognia
2. Wysypujemy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiamy do wystudzenia, można jeść od razu lub przechowywać w słoiku
3 Podajemy z jogurtem i owocami