Szybka babka „zebra”

Szybka babka „zebra”

Zdjęcie - Szybka babka „zebra” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybka babka „zebra” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skoro jakie pierwsze dni stycznia, taki cały rok, zaczynamy na słodko!

Zdjęcie - Szybka babka „zebra” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybka babka „zebra” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem błyskawiczna w przygotowaniu (nie wymaga miksera!) babka. Nazywałam ją w dzieciństwie „zebra”, łączy bowiem w sobie warstwy waniliowego i kakaowego ciasta.

Zdjęcie - Szybka babka „zebra” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybka babka „zebra” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto, dzięki dodatkowi jogurtu, jest lekkie i naprawdę wilgotne.

Zdjęcie - Szybka babka „zebra” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybka babka „zebra” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szybka babka „zebra” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce wymieszaj jogurt z olejem, jajkami, esencją waniliową oraz cukrem.

Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto. Około połowę ciasta przelej do drugiej miseczki, wymieszaj z kakao.

Ciasto- jasną porcję na zmianę z ciemną przelej do foremki wysmarowanej masłem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Kategorie przepisów