Szybka babka „zebra”
Skoro jakie pierwsze dni stycznia, taki cały rok, zaczynamy na słodko!
Tym razem błyskawiczna w przygotowaniu (nie wymaga miksera!) babka. Nazywałam ją w dzieciństwie „zebra”, łączy bowiem w sobie warstwy waniliowego i kakaowego ciasta.
Ciasto, dzięki dodatkowi jogurtu, jest lekkie i naprawdę wilgotne.
Składniki- jogurt grecki - 1 szklanka
- olej - 3/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- cukier - 1 szklanka
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- kakao ciemne - 2 łyżki
- masło - do nasmarowania foremki
W misce wymieszaj jogurt z olejem, jajkami, esencją waniliową oraz cukrem.
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto. Około połowę ciasta przelej do drugiej miseczki, wymieszaj z kakao.
Ciasto- jasną porcję na zmianę z ciemną przelej do foremki wysmarowanej masłem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.