Szwedzkie klopsiki z IKEA
Chyba każdy wie, że wyprawy po meble kończą się nie tylko kupnem zestawu świeczek, kilku ręczników i dzbanka na mleko, ale zwykle także z wizytą w ikeowskiej restauracji. W niej zaś wybór pada zwykle na klopsiki- u mojego dziecka zawsze w zestawie z frytkami, u mnie- z puree ziemniaczanym.
I jeszcze kilkanaście dni temu nie mogłabym napisać, że to “Klopsiki z Ikea”, bo przecież byłaby to tylko moja interpretacja ich przepisu. Wszystko zmieniła jednak pandemia (i dobre serce IKEA)- firma wrzuciła bowiem do sieci SWÓJ przepis na KLOPSIKI, który z radością od razu wypróbowałam i oddaję właśnie w Wasze ręce!
Dziecię moje własne powiedziało, że to najlepsze klopsy, jakie kiedykolwiek mu podałam. Sama nie wiem, czy mam się cieszyć cy płakać :)
Z podanych proporcji przygotujecie ok. 30 małych klopsików (wielkości orzecha włoskiego).
Ps. Zwróćcie proszę uwagę na stylizację zdjęć- jest i biały talerz, i taca, a nawet borówki. Wszystko niczym prosto ze szwedzkiego sklepu (na miarę domowych warunków, ma się rozumieć), klasyczny skandynawski minimalizm :)
Składniki:- Klopsiki:
- mielone mięso wołowe - 500 g
- mielone mięso wieprzowe - 250 g
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- jajko - 1 szt
- bułka tarta - 100 g
- mleko - 5 łyżek
- sól, pieprz - do smaku (dałam też łyżeczkę sosu sojowego i 1/4 łyżeczki mielonej kolendry)
- olej - do smażenia klopsików
- Sos:
- masło - 40 g
- mąka pszenna - 40 g
- bulion - 300 ml (najlepiej wołowy)
- śmietanka - 150 ml (użyłam kremówki)
- sos sojowy - 2 łyżeczki
- musztarda Dijon - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku
Klopsiki:
Wymieszaj w dużej misce oba gatunki mięsa, dodaj jajko, mleko, bułkę tartą. Cebulę bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do masy. Wszystkie składniki dopraw, dokładnie wymieszaj dłońmi.
Przygotuj w małej miseczce trochę wody. Zwilżaj w niej dłonie i formuj małe klopsiki- wielkości orzecha włoskiego każdy. Ułóż je na talerzu, przykryj np. folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie obsmaż klopsiki, z każdej strony na brązowy kolor. Przykryj patelnię z klopsikami i przez kilka minut duś na małym ogniu, aby się w środku przesmażyły i pozostały ciepłe lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 15 minut.
Sos:
Na patelnię po smażeniu klopsików włóż masło, rozpuść. Dodaj mąkę i mieszaj, aż połączy się z masłem.
Wlej ciepły bulion i mieszaj (najlepiej trzepaczką), aby rozbić wszystkie grudki.
Do sosu dodaj sos sojowy oraz śmietankę i musztardę. Zagotuj, dopraw do smaku.
Klopsiki podawaj z borówkami/żurawiną ze słoika, puree ziemniaczanym i sosem, na ciepło.