Szwedzkie klopsiki
Szwedzkie pulpeciki
Składniki na szwedzkie klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa ( indyka, wołowego, wołowo-wieprzowego, wołowo - cielęcego)
- bułka kajzerka
- 50 ml śmietanki kremówki
- łyżeczka mielonego czosnku
- łyżeczka soli
- jajko
- pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- mała cebula
- 50 ml oleju
- łyżka masła do smażenia
Jak zrobić szwedzkie klopsiki?
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Wystudzić. Mięso umieścić w misce. Kajzerkę porwać na mniejsze kawałki i zalać śmietanką na kilka minut a następnie dodać do mielonego mięsa. Dodać resztę składników i wymasować. Zwilżoną dłonią formować małe pulpeciki. Rozgrzać olej z masłem i smażyć na rumiano.
Można też upiec je w piekarniku w 190 stopniach C ok. 30 minut.
Podawać według uznania.