Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki

 


Zdjęcie - Szwedzkie klopsiki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSzwedzkie pulpeciki


Składniki na szwedzkie klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa ( indyka, wołowego, wołowo-wieprzowego, wołowo - cielęcego)
  • bułka kajzerka
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka mielonego czosnku
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mała cebula
  • 50 ml oleju
  • łyżka masła do smażenia

 

Jak zrobić szwedzkie klopsiki?

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Wystudzić. Mięso umieścić w misce. Kajzerkę porwać na mniejsze kawałki i zalać śmietanką na kilka minut a następnie dodać do mielonego mięsa. Dodać resztę składników i wymasować. Zwilżoną dłonią formować małe pulpeciki. Rozgrzać olej z masłem i smażyć na rumiano.

Można też upiec je w piekarniku w 190 stopniach C ok. 30 minut.

Podawać według uznania.

Kategorie przepisów