Szpinakowa babka
Szpinak uwielbiam w każdej postaci. Rok temu pokazywałam Wam ciasto "leśny mech". Dziś jego wersja wielkanocna, czyli oczywiście babka.
Gorąco zachęcam do spróbowania, jest tego warta! Ja na pewno zrobię ją na tegoroczną Wielkanoc ;-)
Szpinakowa babka
/ przepis na keksówkę o długości 28- 30 cm/
- 150 g rozmrożonego i odciśniętego rozdrobnionego szpinaku
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- kilka kropel ekstraktu z cytryny lub pomarańczy
dodatkowo:
- świeże truskawki
- gęsty jogurt/ ubita śmietanka lub serek mascarpone
Formę keksową wyłóż pergaminem lub wysmaruj masłem i posyp odrobiną bułki tartej.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i odrobinę soli, mieszam za pomocą łyżki.
Szpinak rozmrażam i dokładnie odciskam na sitku.
Do dużej miski wbijam jajka, dodaję cukier i dokładnie ubijam na kogel-mogel.
Następnie wlewam ekstrakt, olej, dodaję szpinak.
Wszystko dokładnie miksuję na najmniejszych obrotach.
Stopniowo dodaję mączną mieszankę.
Następnie przelewam ciasto do przygotowanej keksówki,
Ciasto piekę przez ok. 60 minut w 180 stopniach C. (bez termoobiegu).
Studzę na kuchennej kratce.
Podaję ze świeżymi truskawkami i kleksem gęstego jogurtu.
Smacznego! :-)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥___________________________