Szpinak z jajkiem sadzonym

Szpinak z jajkiem sadzonym
Zdjęcie - Szpinak z jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś obiadowo. Na talerzu klasyka. Samo zdrowie. Mam sentyment do tego połączenia, bo to właśnie w nim polubiłam szpinak.


Składniki: na jedną bądź dwie porcje - zależy jak bardzo jesteśmy głodni :)
  • ok. 500 g szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • jajka (jedno na porcję)

Szpinak myjemy, przebieramy i odrywamy twarde łodyżki. Zostawiamy do osuszenia. Na suchej patelni przez kilka minut prażymy nasiona słonecznika. Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, po czym dodajemy posiekane ząbki czosnku. Smażymy do lekkiego zarumienienia (jeśli zanadto zbrązowieje może być gorzkawy). Dorzucamy liście szpinaku i smażymy na patelni ok. 5-6 minut***. Początkowo, przez ok. 2 minut, pod przykryciem żeby zmniejszył swoją objętość i można nim swobodnie mieszać na patelni. Doprawiamy przyprawami, pieprzu nie żałujemy :) Kiedy szpinak będzie gotowy, dorzucamy nasiona słonecznika i mieszamy całość. Szpinak wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy jajko. *** Kiedy wrzucimy szpinak na patelnię, na drugiej przygotowujemy jajko/jajka.
Smacznego!


Zdjęcie - Szpinak z jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów