Szpecle
Lubicie kluchy, kluseczki, klusunie?:-) My uwielbiamy, stąd pewnie sama jak klucha wyglądam;) A jedliście kiedyś szpecle? Mimo swej obcojęzycznej nazwie są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Jak nie mam dodatku do sosu, to one wychodzą najprędzej. Najbardziej lubiane są przez dzieci. Szpecle - potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej.
Składniki (na 1 osobę):
- 100 g mąki,
- 1 jajko,
- 50 ml wody,
- szczypta soli.
Wymieszać wszystkie składniki ciasta. Konsystencja powinna być jak gęstej śmietany. Gotujemy w garnku wodę z dodatkiem soli. Na gotującą wodę wrzucamy kluski. Są 2 sposoby. Albo używamy klusecznika (specjalnej tarki, przez którą przecieramy nasze kluski), albo nakładamy na deskę i odcinamy nożem cienkie paseczki. Po wypłynięciu szpecli na wierzch odcedzamy. Podajemy ze serem, skwarkami lub z sosem. U mnie wieprzowina z grzybami była tu dodatkiem (taka jak ta).