Szparagowy "hash" (krajanka)
Smak białych, delikatnych szparagów znam od kilku lat, ale jak dla mnie są ...właśnie zbyt delikatne, mdłe. Zielone spróbowałam wczoraj po raz pierwszy i te zachwyciły mnie swoim smakiem. A jeszcze dodać do nich moje ulubione ziemniaki smażone z cebulą i boczkiem...ach! Pyszne, pożywne, proste, najlepsze z zimnym kefirem lub z domowym gęstym zsiadłym mlekiem Polecam!
/źródło: Strawberries from Poland/
Szparagowy "hash" (krajanka)
Składniki:
- 4 plastry boczku wędzonego, drobno pokrojone
- pęczek zielonych szparagów
- 4 duże ziemniaki lub 6 mniejszych
- 1 cebula, posiekana
- 2 jajka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę (ok. 1 cm x 1 cm). Umyte szparagi pokroić na ok. 3 cm kawałki (zdrewniałe końcówki odciąć).
Na dużej patelni wysmażyć boczek do pożądanej chrupkości. Przełożyć go na talerz, a na patelnię, na której pozostał tłuszcz z boczku, wrzucić ziemniaki. Podsmażyć je chwilę na dużym ogniu, po czym go zmniejszyć i smażyć ziemniaki, aż będą al dente (czyli takie, jakich jeszcze nie chciałoby się zjeść - stawiające opór pod ząbami). Ziemniaki powinny być mniej więcej podsmażone z każdej strony, dlatego co jakiś czas należy je wymieszać.
Następnie dodać cebulę i podsmażać ok. 2 minuty. Dodać wysmażony boczek i szparagi, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem, po czym przykryć patelnię pokrywką. Dusić warzywa ok. 5 - 8 minut, aż szparagi zmiękną. W tym czasie usmażyć dwa jajka sadzone.
Miękkie warzywa, rozłożyć na dwa talerze, na wierzchu zaś dać po jajku sadzonym.
Smacznego!