Szparagi z sosem holenderskim

Szparagi z sosem holenderskim

Sezon szparagowy w pełni, jedzmy więc je w zupie, na pizzy, zapiekane w panini, w sałatkach z truskawkami, a może klasycznie z sosem holenderski, matką wszystkich sosów. Do dania konieczne będzie chrupiące pieczywo, tak celem wybrania resztek sosu z talerza ;) Smacznego!

Zdjęcie - Szparagi z sosem holenderskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 20 min
1 pęczek białych szparagów
pęczek szczypiorku
2 jajka


Sos holenderski
4 żółtka
2 łyżki wody
250 g masła
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz


Do podania
Koniecznie bagietka (patrz przepis)














Przygotowanie:
1. Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, za pomocą obieraczki do warzyw obieramy szparagi na całej długości
2. Jaja gotujemy we wrzątku, na twardo, czyli ok 7 minut
3. Szparagi kroimy na 3 części i gotujemy w osolonym wrzątku 6 minut
4. Jaja obieramy i siekamy w większą kostkę
5. Sos holenderski - zagotowujemy wodę w wysokim rondlu, żółtka i wodę przekładamy do żaroodpornej miski, najlepiej metalowej, masło klarujemy na wolnym ogniu, zbieramy wytworzoną na wierzchu piane, stawiamy miskę z żółtkami na garnku z gotująca się wodą, zmniejszamy ognień, woda nie może wrzeć, a miska nie może dotykać wody, ubijamy trzepaczką żółtka aż staną się puszyste i jasnożółte, maleńkim strumyczkiem wlewamy sklarowane masło, nieustannie energicznie mieszamy trzepaczką, uważamy żeby nie przegrzać sosu bo się rozwarstwi, gdyby tak się jednak stało to dolewamy 2 łyżki wody i dalej szybko ubijamy, zdejmujemy sos z garnku, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem
6. Szparagi mieszamy z sosem, posypujemy posiekanym jajkiem i szczypiorkiem, podajemy natychmiast z bagietką


Śniadanie mistrzów - szparagi z klasycznym sosem i chrupiąca bagietka!
Zdjęcie - Szparagi z sosem holenderskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szparagi z sosem holenderskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Kategorie przepisów