Szparagi w sosie vinaigrette

Szparagi w sosie vinaigrette

Szparagi, to „klejnoty” wiosny i zawsze smakują wybornie w sezonie, dlatego nie sposób ich nie przygotować. Jest wiele receptur ich podania, od risotto, quiche po zupy. Zapiekane, gotowane, smażone, także młode szparagi podaje się na surowo w sałatkach.

Ja zachęcam do wykonania szparagów w sosie vinaigrette z ziołami, delikatnie zapiekane, podane z jajkiem w koszulce.

Zdjęcie - Szparagi w sosie vinaigrette - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g szparagów zielonych
  • 1 szalotka
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1/4 pęczka szczypioru
  • 1/4 pęczka trybuli
  • 1/4 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • sok z połowy cytryny
  • 150 ml vinaigrette

Zdjęcie - Szparagi w sosie vinaigrette - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Włócznie szparag przyciąć, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez ok. 5 minut.
  2. Następnie przełożyć do lodowatej wody, odcedzić.
  3. Szalotkę i zioła drobno pokroić, dodać vinaigrette, sok z cytryny, doprawić pieprzem i solą.
  4. Przełożyć szparagi do naczynia żaroodpornego zalać sosem i zapiekać w piekarniku w 170 st. C przez 10 minut.
  5. Podawać z jajkiem sadzonym, w koszulkach lub gotowanym.

Smacznego ?

Zdjęcie - Szparagi w sosie vinaigrette - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów