Szparagi w sosie vinaigrette
Szparagi, to „klejnoty” wiosny i zawsze smakują wybornie w sezonie, dlatego nie sposób ich nie przygotować. Jest wiele receptur ich podania, od risotto, quiche po zupy. Zapiekane, gotowane, smażone, także młode szparagi podaje się na surowo w sałatkach.
Ja zachęcam do wykonania szparagów w sosie vinaigrette z ziołami, delikatnie zapiekane, podane z jajkiem w koszulce.
Składniki:
- 400 g szparagów zielonych
- 1 szalotka
- 2 gałązki świeżej mięty
- 1/4 pęczka szczypioru
- 1/4 pęczka trybuli
- 1/4 pęczka zielonej pietruszki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- sok z połowy cytryny
- 150 ml vinaigrette
Wykonanie:
- Włócznie szparag przyciąć, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez ok. 5 minut.
- Następnie przełożyć do lodowatej wody, odcedzić.
- Szalotkę i zioła drobno pokroić, dodać vinaigrette, sok z cytryny, doprawić pieprzem i solą.
- Przełożyć szparagi do naczynia żaroodpornego zalać sosem i zapiekać w piekarniku w 170 st. C przez 10 minut.
- Podawać z jajkiem sadzonym, w koszulkach lub gotowanym.
Smacznego ?