Szparagi w cieście
Jesli przygotowujesz dania ze szparagami, to znaczy, że już wiosna. To przepyszne warzywo do dzisiaj rosnie dziko nad morzem Sródziemnym i zaliczane jest do roslin leczniczych.
Szparagi można przygotować na wiele sposobów i każdy jest smaczny.
Podane w sosie holenderskim są przysmakiem wielu Europejczyków.
Jednym z prostych sposobów podania są szparagi w ciescie kruchym lub francuskim.
Są doskonałą przekąską także na zimno.
Polecam !
Szparagi w ciescieSkładniki:
- 1 lub 2 pęczki szparagów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g szynki parmeńskiej
- 1 jajko
- 1-2 łyżki parmezanu
- szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
- Szparagi opłukać i odciąć zdrewniałe końce.
- Zanurzyć w gorącej osolonej wodzie na 5 minut, następnie przełożyć do lodowatej wody.
- Osuszyć.
- Ciasto francuskie pokroić na 1,5 cm paski.
- Szparagi zawinąć w cienkie plastry szynki.
- Następnie zawijać w ciasto pod kątem, tak aby odsłonić czubek.
- Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać drobno startym parmezanem.
- Piec w 200’C przez 15 minut lub do zarumienienia.
- Podawać na ciepło lub zimno z sosem jogurtowym.
Smacznego 🙂
Szparagi w ciescie