Sznurówki - czyli wołowina z cebulą:)

Sznurówki - czyli wołowina z cebulą:)

Zdjęcie - Sznurówki - czyli wołowina z cebulą :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis od dawna w naszej rodzinie...

Danie smakowało wszystkim, oprócz córki.
Babcia wymyśliła nazwę - nazwa się przyjęła - i tak zostało....

Poniżej przepis z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Podróże Kulinarne" - z 1987 roku.
Wcześniej korzystałam z przepisu tej samej autorki z małej broszurki wydanej na papierze gazetowym - niestety, przepis zaginął....

Wołowina z cebulą:

200g polędwicy wołowej lub zrazówki
2-3 obrane cebule pokrajane w cienkie plasterki (piórka)
4-5 łyżek oleju

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wódki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sos:
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżka wódki
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody lub rosołu

Zdjęcie - Sznurówki - czyli wołowina z cebulą :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Mięso (częściowo zamrożone) pokrajać w bardzo cienkie paseczki, wymieszać z marynatą i odstawić na godzinę.

2. Wymieszać składniki sosu, odstawić.

3. Na rozgrzaną patelnię wlać 3 łyżki oleju, mocno podgrzać, włożyć mięso, smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, stale mieszając, mięso przełożyć łyżką cedzakową na talerz.

4. Wlać resztę oleju na patelnię, mocno go rozgrzać, włożyć cebulę, smażyć przez 1 1/2 minuty, nie przerywając mieszania

5. Mięso przełożyć na patelnię z cebulą, mieszając i przewracając smażyć przez minutę.

6. Wlać zamieszany sos, gotować, aż sos zgęstnieje, stale mieszając. W razie potrzeby doprawić solą.

7. Podawać natychmiast z ryżem ugotowanym na sypko lub z bułeczkami na parze Man-Tou.

Smacznego :))


Zdjęcie - Sznurówki - czyli wołowina z cebulą :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów