Szaszłyki

Szaszłyki

Niedawno były u Atiny szaszłyki. Pomyślałam, że mogłyby też być u mnie. ;-)

Zdjęcie - Szaszłyki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szaszłyki

2 piersi kurczaka

1/2 szklanki oleju z pestek winogron

1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii

1 łyżeczka słodkiej papryki

soł, pieprz

posiekane 3 ząbki czosnku

2 czerwone papryki

1 żólta papryka

garść pieczarek

2 cebule

patyczki bambusowe

Patyczki moczę w wodzie przez godzinę.

Mieszam olej ze sproszkowaną papryką, posiekanym czosnkiem, bazylią, solą, pieprzem. Dodaję pokrojone w kostkę kawałki kurczaka. Marynuję przez ok. godzinę.

Cebule, papryki, pieczarki kroję na kawałki.

Patyczki nadziewam naprzemiennie mięsem i warzywami.

Smażę na patelni do grillowania, upominku od Serwisu z Pierwszego Tłoczenia za mój udział w akcji Ireny i Andrzeja Gotowanie po polsku. (Dziękuję! :-))

Szaszłyki podaję z ryżem i surówką z ogórków kiszonych, świeżych papryk, cebuli, polanej oliwą, doprawionej solą, pieprzem i cukrem.

Zdjęcie - Szaszłyki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* źródło - blog Atiny

Kategorie przepisów