Szaszłyki
Niedawno były u Atiny szaszłyki. Pomyślałam, że mogłyby też być u mnie. ;-)
Szaszłyki
2 piersi kurczaka
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
soł, pieprz
posiekane 3 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 żólta papryka
garść pieczarek
2 cebule
patyczki bambusowe
Patyczki moczę w wodzie przez godzinę.
Mieszam olej ze sproszkowaną papryką, posiekanym czosnkiem, bazylią, solą, pieprzem. Dodaję pokrojone w kostkę kawałki kurczaka. Marynuję przez ok. godzinę.
Cebule, papryki, pieczarki kroję na kawałki.
Patyczki nadziewam naprzemiennie mięsem i warzywami.
Smażę na patelni do grillowania, upominku od Serwisu z Pierwszego Tłoczenia za mój udział w akcji Ireny i Andrzeja Gotowanie po polsku. (Dziękuję! :-))
Szaszłyki podaję z ryżem i surówką z ogórków kiszonych, świeżych papryk, cebuli, polanej oliwą, doprawionej solą, pieprzem i cukrem.
* źródło - blog Atiny