Szarlotkowe rogaliki

Szarlotkowe rogaliki

Zdjęcie - Szarlotkowe rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miałam w planach pieczenie rogalików z makiem, ale wtedy mnie olśniło, że marzy mi się szarlotka i można połączyć te fakty. Zawinęłam zatem rogale z jabłkiem i cukrem cynamonowym. Wyszły z tego cudowne szarlotkowe rogaliki ?

Czas całkowity: 1 godz 35 min
Czas wyrastania: 1 godz 20 min
Czas wypieku: 15 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 500 g
  2. jajko - 1 szt.
  3. suszonych drożdży instant - 7 g
  4. letniego mleka - 300 ml
  5. białko jajka (wierzch) - 1 szt.
  6. topionego masła - 3 łyżki
  7. cukru trzcinowego - 80 g
  8. płatków migdałowych - 20 g
  9. cukier cynamonowy - 4 łyżeczki
  10. jabłko - 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczka
  2. waga kuchenna</li?
  3. misa
  4. wałek
  5. pędzelek

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, topione masło, drożdże. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
3. Ciasto odgazowujemy, wałkujemy na okrągły gruby placek. dzielimy nożem na 8 części. Na końcu każdego utworzonego trójkąta kładziemy kawałek obranego jabłka, posypujemy odrobiną cynamonowego cukru i zawijamy jak rogala.
4. Uformowane rogale zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20 minut.
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - Szarlotkowe rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotkowe rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotkowe rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotkowe rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotkowe rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów