Szarlotkowe rogaliki
Miałam w planach pieczenie rogalików z makiem, ale wtedy mnie olśniło, że marzy mi się szarlotka i można połączyć te fakty. Zawinęłam zatem rogale z jabłkiem i cukrem cynamonowym. Wyszły z tego cudowne szarlotkowe rogaliki ?
Czas całkowity: 1 godz 35 min
Czas wyrastania: 1 godz 20 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 7 g
- letniego mleka - 300 ml
- białko jajka (wierzch) - 1 szt.
- topionego masła - 3 łyżki
- cukru trzcinowego - 80 g
- płatków migdałowych - 20 g
- cukier cynamonowy - 4 łyżeczki
- jabłko - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- waga kuchenna</li?
- misa
- wałek
- pędzelek
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, topione masło, drożdże. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
3. Ciasto odgazowujemy, wałkujemy na okrągły gruby placek. dzielimy nożem na 8 części. Na końcu każdego utworzonego trójkąta kładziemy kawałek obranego jabłka, posypujemy odrobiną cynamonowego cukru i zawijamy jak rogala.
4. Uformowane rogale zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20 minut.
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.