Szarlotka z orzechami
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 40minuty
Październik się zaczął więc czas sięgnąć po jesienne wypieki. Szarlotka jest dobra zawsze, o każdej porze roku, ale ta dzisiejsza z orzechowym ciastem jest genialna i super pasuje do czasu, który się rozpoczął. Włoskie orzechy robią robotę więc warto dodać je do ciasta. Bardzo polecam:)
Składniki- masło - 200 g
- mąka pszenna - 300 g
- orzechy włoskie zmielone - 1 szklanka
- cukier - 100 g
- żółtka - 5 szt.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na masę jabłkową:
- jabłka - 1 kg
- cukier - do smaku
- galaretka cytrynowa - 1 szt.
- cynamon - 1 łyżeczka
- masło - 1 łyżeczka
Jabłka obrać ze skórki podzielić na mniejsze kawałki. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu. Pod koniec, kiedy jabłka się już rozpadają, dodać masło i cynamon. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę. Dokładnie wymieszać.
Zimne masło posiekać z przesianą mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia oraz ze zmielonymi orzechami. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. Jeśli nie chce się kleić można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Podzielić na pół. Blachę o rozmiarach 32/34 cm wysmarować masłem a drugą część włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć uprażone jabłka na pierwszą część ciasta, wyrównać, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 min. Po upieczeniu wystudzić i posypać obficie cukrem pudrem.